Forårsklargøring af hus og have: 8 ting du skal huske

Alge

Kalenderen siger slutningen af februar, og vi ved alle, hvad det betyder. For før vi ved af det, er det 20. marts, og dette er den officielle første dag af foråret.

Med foråret kommer længere dage og ikke mindst højere temperaturer også, og dette giver for mange anledning til at bruge tid i haven. En have kan imidlertid nemt være groet helt til over vinteren, og fik I ikke gjort huset vinterklar, så kan det også meget vel være, at der er flere steder på huset og i haven, der nu trænger til en kærlig hånd.

Vi giver her vores bud på 8 forskellige ting, du bør skænke en kærlig tanke, når foråret indtræffer.

  • Havemøblerne

Efter frost, nedbør og måneder uden solens varme er havemøblerne ofte hårdt medtaget – især hvis ikke du fik dem pakket godt ind eller ligefrem taget indendørs. For at få havemøblerne fine igen, kræver det egentlig ikke særlig meget værktøj, dog skal du være klar til at få sved på panden, for de skal nemlig slibes ned (hvis de vel at mærke er af træ). Efter du har slebet træværket ned, kan du give det et godt lag olie, og dine havemøbler vil skinne igen.

  • Tagrenderne

Efter efterårets bladnedfald og mange måneders nedbør er tagrenderne ofte fyldt med slam og skidt. For at sikre bedst muligt afløb, samt at tagrenden ikke knækker som følge af tyngden af skidtet, bør du rense dine tagrender i løbet af foråret.

  • Græsplænen

Græsplæner har det generelt med ikke at se særligt flotte ud efter vinterens hårde vejr, og er din græsplæne heller ikke helt tæt, grøn og lækker at se på, så findes der heldigvis råd for det! Det, du skal gøre, er ganske enkelt at begynde at gøde græsplænen jævnligt i løbet af foråret, og gør det gerne dagen inden regn. Lad herefter græsset gro i en længere periode, så det kan få godt fat, hvorefter du kan klippe det og afsløre en flot plæne.

  • Fliserne

Regnvejret og fugten fra efteråret og vinteren har med sikkerhed ikke gjort noget godt for dine fliser, der med stor sandsynlighed er mørke og beskidte at se på. Ønsker du, dine fliser som nye, kan du indkøbe fliserens, der fjerner skidt og belægninger nemmere, end du tror eller du kan lade en professionel rense dine fliser.

  • Blomsterbedene

Ukrudt, blade og grene. De ligger med garanti overalt i dine blomsterbede, og de gør ingen gavn. Få luget ud, revet løse blade og grene op, og få herefter kultiveret jorden, så den er klar til atter at få plantet nye planter og buske.

  • Maskinerne

Uden maskiner kommer du knap så langt – medmindre du er klar på at smøge ærmerne godt og grundigt op i hvert fald! Plæne- og hækkeklipperen skal smøres og kigges efter, og har du andre maskiner til havearbejdet, kan du med fordel også lige tjekke, om alt er, som det skal være ved disse.

  • Indkørslen og carporten

At luge indkørsel og feje carport er nok ingens yndlingsopgaver. Men ikke desto mindre er det nogle af de ting, der virkelig gør en verden til forskel. En ukrudtsfri indkørsel ser flot og indbydende ud, og har du først fået fjernet det her til forår, er det også en hel del nemmere at holde det nede resten af sommeren.

  • Hækken

Hvis du går med tanker om, at din hæk i år skal være lavere eller smallere, så er det også her til foråret, at du skal sætte ind. Begge indgreb skal nemlig foretages, inden der kommer blade på hækken.